Wat is Reiki en wat doet het?

Reiki is een heelwijze die in 1922 in Japan is vormgegeven. In de geschiedenis van Reiki hebben meerdere personen een rol gespeeld waaronder waarschijnlijk tenminste Mikao Usui en Tokio Yokoi. In de jaren '30 van de vorige eeuw is Reiki overgewaaid van Japan naar Hawaï en het Amerikaanse vasteland. Sinds de jaren '80 van de vorige eeuw verspreidt Reiki zich wereldwijd en in 1984 heeft Reiki ook Nederland bereikt.

Dan komt de vraag op wat Reiki is. Is het dát wat de grondlegger heeft gezegd of dát wat beoefenaars doen? Tegenwoordig wordt Reiki op heel veel verschillende manieren (meestal Reiki-stijlen genoemd) aangeboden. Deze stijlen zijn allemaal interpretaties van wat Usui zei of volgens zo'n stijl heeft gezegd, aangevuld met specifieke inzichten en ontwikkelingen door de loop der tijd. Enkele bekende Reiki-stijlen zijn Gendai Reiki, Jikiden Reiki, Komyo Reiki, Usui Reiki, en Usui Shiki Ryoho.

Meer abstract geformuleerd, in de Westerse complementaire gezondheidszorg wordt Reiki meestal beschouwd als een van oorsprong Japanse, niet-invasieve, spirituele healing methode en is het best bekend door handoplegging voor het overbrengen van een veronderstelde universele levens¬energie met healing in holistische zin als beoogd doel.

Niemand kan of mag je beloven dat Reiki iets doet! Echter, mijn ervaring is dat Reiki kan bijdragen tot healing middels stimuleren van het zelfhelend vermogen waarbij gedacht kan worden aan vermindering van stress, vermoeidheid, en pijn. Tevens kan Reiki positief bijdragen aan je gevoelens van welzijn, zingeving, persoonlijke en en spirituele ontwikkeling. Anders verwoord, Reiki werkt op lichaam, psyche of denkgeest, en ziel.